Ugrás a fő tartalomra

Bevezető

Üdvözöllek Kedves Olvasó! A nevem Nagy Viktória, szenvedélyem a bútorfestés és sok más egyéb csináld magad dolog, amikkel az otthonunkat, szebbé, személyesebbé tehetjük. Eredeti szakmám szerint nem sok közöm van az alkotás világához, de már gyermekkorom óta sok kézműves és művészi jellegű hobbim volt, mindig is szerettem az egyedi dolgokat. A bútorfestéssel néhány éve ismerkedtem meg, és azóta semmit nem csitult a rajongásom. Nagyon sok - főként külföldi - oldalt böngészek új technikák és inspirációk után kutatva. És persze festek is, amikor csak időm engedi. A blogon az eddig megszerzett tapasztalatot és tudást szeretném, megosztani Veletek, illetve persze várom a Ti ötleteiteket, munkáitokat is. A közös tudásmegosztás segítségével remélem, hogy minden arra vágyó Alkotónak sikerül létrehoznia a vágyott bútorát. Ha érdekelnek a fentiek, tarts velem! Kellemes időtöltést és örömteli alkotást kívánok! Viki

Festési technikák: blending

Folytatom a festési technikák bemutatását, egy, már az előző posztban is említett eljárással, vagyis a blending-gel.



Ahogy már írtam korábban, a szó jelentése annyit tesz, összekeverni, elegyíteni. És tulajdonképpen ez is a technika lényege, a festékek elegyítése a bútor felületén. Nagyon lényeges, hogy a különböző rétegeket nem hagyjuk megszáradni, hanem még nedves állapotban dolgozunk velük.

Ezzel a technikával sokféle hatás elérhető, színátmenetes festés, kiemelés, árnyékolás.

A festést mindig tiszta, száraz, zsír és pormentes, valamint szükség esetén megfelelően előkezelt (ahogy azt már korábban tanultuk :)) bútoron végezzük!


Leírás:
  • A technika alkalmazását kezdhetjük a natúr, festetlen bútoron, de le is festhetjük azzal a színnel, amit a bútor nagy részén látni szeretnénk (alapszín). Ez utóbbi esetben ezt a réteget hagyjuk megszáradni.
  • A festékeket higgíthatjuk kicsit, de nem kell nagyon folynia. A lényeg, hogy könnyen eloszlatható legyen.
  • Válasszuk ki, hogy a bútor melyik részén akarunk először dolgozni. Ez azért fontos, mert a festék nem száradhat meg munka közben, így nem érdemes egyszerre túl nagy felületen festeni.
  • Vigyük fel az alapszínt ismét a felületre, arra a részre, ahol szeretnénk, hogy a festékek keveredjenek egymással. 
  • Jöhet a második szín, kezdjük el a felvitelt és haladjunk az ecsettel a másik, korábban felvitt szín irányába és a találkozásnál határozott ecsetmozdulatokkal dolgozzuk össze a két színt.
  • Ez így leírva bonyolultul, hangzik, pedig nem olyan nagy ördöngösség.

Az általam készített komódon próbáltam nagyjából besávozni, hogy hol is kevertem a festékeket:


Persze ideális esetben ezek a sávok nem különülnek el egymástól, hanem szinte észrevehetetlenek (kivéve, ha ez a cél).

  • A festés során, ha úgy érezzük, hogy szárad a festék, vagy nem elegyedik egymással könnyen a két szín, akkor egy flaskából permetezzünk vizet a felületre. Egyszerre ne sokat, inkább fújjunk háromszor, minthogy nagyon eláztassuk a területet. A festék ekkor megfolyhat, ami nem szép és nehéz eltüntetni.
  • A fent leírtakat kell ismételni minden olyan részen, ahol ezt a hatást szeretnénk viszontlátni. 

Ezt a technikát előszeretettel alkalmazzák fiókok és egyéb rátétek szélénél, hogy a mélység érzetét tovább fokozzák.
Erre ebben a videóban láthatunk példát:

Blending technika bemutatása

Figyeljünk rá, hogy a különböző színű átmenetekhez különböző ecseteket használjunk!

A technika annál bonyolultabb, minél inkább eltérő színeket szeretnénk elegyíteni.


Eszközök:

  • Ehhez a technikához sem kell semmilyen különleges dolog, az egyetlen talán a permetező flakon, amivel a vizet fújjuk a felületre.
  • Ecsetek terén sok minden beválhat, én ennél a komódnál széles lapos ecsetet használtam, de a tömött ecsetek is jók lehetnek. Ügyeljünk arra, hogy a korábban használt ecseteket csak az ugyanolyan színű átmeneteknél használjuk, más esetben használjunk tiszta ecsetet. Megéri jó néhány darabot bekészíteni szükség esetére.
  • A technikához - akárcsak a layering esetén - bármilyen tej- vagy krétafesték használható.

Színek:
  • A választott színek és azok száma nagyban függ attól, hogy milyen hatást szeretnénk elérni. Ha az egész bútoron alkalmazni szeretnénk a technikát, úgy választhatunk több színt is, a lényeg az, hogy legyen hely a felületen az átmenetek szép kidolgozására.
  • Amennyiben a bútor bizonyos részeit szeretnénk kiemelni (fiókok, élek, rátétek mentén), úgy elég egy színt (általában az alapszín egy sötétebb árnyalatát) alkalmazni, és az átmeneteket szépen összedolgozni mindenhol.

Ez a technika nem tartozik a legkönnyebbek közé, sok gyakorlás kell, hogy igazán szépen össze tudjuk dolgozni a festékeket. Ez azonban ne bizonytalanítson el senkit, akinek tetszik ez a végeredmény, vágjon bele bátran, kis kitartással gyönyörű bútorokat alkothatunk, amit mindenki irigyelni fog :)

Néhány általam - ilyen technikával - készült bútor
Színátmenetes komód

kék-arany komód

Levendula komód

kérmszínű fésülködő asztal

Ahogy látszik is, én előszeretettel alkalmazom ezt a technikát festés során, nálam nagy kedvenc. Ezzel a festési eljárással remekül lehet "mélységérzetet" csempészni az egyszerűbb darabokba is. Olyan ez kicsit, mint a sminkelés. Amikor fent az alapozó (akárcsak az alapfesték), már szebb az összkép, eltűntek a kis hibák, egységesebb a megjelenés. De igazán szép akkor lesz, ha teszünk egy kis pirosítót, egy kis highlightert , egy kis kontúrt a megfelelő helyekre. Ezt a hatást éri el ez a technika is, csak bútoron :)

A technikához rengeteg gyönyörű inspirációt gyűjtöttem össze a pinterest oldalamon, a "blening technika" nevű táblán. Ha szeretnéd megnézni, kattints az oldal alján a pinterest feliratra.


Örömteli alkotást kívánok!

Viki



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bútorfestés alapok: a bútor kiválasztása

Sok weboldal foglalkozik már ezzel a témakörrel, de úgy érzem nem lehet teljes egy bútorfestéssel foglalkozó blog, ha nem az alapoktól indulunk. A megfelelő bútor kiválasztása nagyon fontos lépés, meghatározza a későbbi összes munkafolyamatot. A bútor állapota Sokan írták már előttem is, de ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, csak olyan bútorral dolgozzunk, aminek nincsenek komoly szerkezeti hibái és nem hiányoznak nagyobb részei (hacsak nem vagyunk profi asztalosok). Ezek kijavítása és pótlása komoly szakértelmet igényelhet és sok esetben nem kevés pénzbe kerül. A bútor stílusa Általában megvan az elképzelésünk arról, hogy a bútorunkat milyen stílusban, milyen technikával szeretnénk átalakítani. Shabby chic, vintage, retro vagy más egyéb nekünk tetsző végeredményt szeretnénk látni a munka elkészültekor.  Nem lehet azonban bármilyen bútorból bármilyen stílust megalkotni. Minden darab esetén megvannak azok a technikák, amik jól mutatnak a felületen, amik kiemelik a b

Bútorfestés alapok: alapozás

A következőkben az alapozás rejtelmeibe avatlak be Titeket. Bútorfestés során én szinte kizárólag krétafestéket (esetleg tejfestéket) használok. Ezt ajánlom másnak is, mert gyönyörű végeredmény érhető el általa és rengeteg festési technika megvalósítható vele. A posztban a krétafestékhez szükséges alapozásról lesz szó. Alapozót az alábbi okokból szükséges használni: 1. A tapadás fokozásának érdekében. A krétafesték és a tejfesték esetén erre a funkcióra nincs szükség, ugyanis ezek a festékek önmagukban is nagyon jól tapadnak szinte minden felületre (a tejfesték esetén magához a festékhez kell tapadásfokozó adalékot keverni). Előfordulhat, hogy a bútort olyan helyre szánjuk ahol erős igénybevételnek lesz kitéve (pl. fürdőszoba) vagy a funkciója miatt gyakran kell takarítani, akár erősebb vegyszerekkel is. Ebben az esetben megfontolandó az alapozó használata, mivel ez növelheti a festék élettartamát a felületen. 2. Az "átvérzés" megakadályozása érdekében. T

Bútorfestés lépésről lépésre: krémszínű fésülködő asztal

Ennek a posztnak a témája ennek a kis fésülködő asztalkának az átalakulása: A bútor családi örökség, egy kislány hálószobájába fog kerülni, ennek megfelelően választottuk a színeket is, rózsaszín és fehér. Nem mondom, hogy kimondottan az én színeim, de a megrendelőért mindent :) Innen indultunk: Eszközök Pentart dekor soft alapozó Azúr Bagoly tejfesték  -  krémfehér * Pentart dekor soft festék - viktoriánus rózsaszín Pentart transzfer oldat Lézernyomtatóval nyomtatott képek Annie Sloan átlátszó viasz * A link a festék weboldalára irányít. A bútor szép állapotban volt, így csak egy nagyon finom csiszolópapírral végigcsiszoltam az egész felületet. Nem igazán tudtam eldönteni, hogy van e esély átvérzésre - volt már rossz tapasztalatom ilyen bútorral - így inkább alapoztam dekor soft paint alapozóval. Ezután kikevertem a tejfestéket a szokásos módon (1 festék : 1 víz : 1 tapadásfokozó), majd jöhetett a festés.  Két rétegben felkentem a krémfehér színt.* * Sokan megi

Kövess Facebookon is

Nézd meg pinterest oldalamat!