Ugrás a fő tartalomra

Bevezető

Üdvözöllek Kedves Olvasó! A nevem Nagy Viktória, szenvedélyem a bútorfestés és sok más egyéb csináld magad dolog, amikkel az otthonunkat, szebbé, személyesebbé tehetjük. Eredeti szakmám szerint nem sok közöm van az alkotás világához, de már gyermekkorom óta sok kézműves és művészi jellegű hobbim volt, mindig is szerettem az egyedi dolgokat. A bútorfestéssel néhány éve ismerkedtem meg, és azóta semmit nem csitult a rajongásom. Nagyon sok - főként külföldi - oldalt böngészek új technikák és inspirációk után kutatva. És persze festek is, amikor csak időm engedi. A blogon az eddig megszerzett tapasztalatot és tudást szeretném, megosztani Veletek, illetve persze várom a Ti ötleteiteket, munkáitokat is. A közös tudásmegosztás segítségével remélem, hogy minden arra vágyó Alkotónak sikerül létrehoznia a vágyott bútorát. Ha érdekelnek a fentiek, tarts velem! Kellemes időtöltést és örömteli alkotást kívánok! Viki

Díszítési technikák: koptatás avagy ódon hatás elérése

Indult már néhány rovat a blogon, de van még egy témakör, ami külön említést érdemel, ez a díszítési technikák. Nagyon sokféle létezik, és mindegyik megérdemel egy saját cikket, így most a dohányzóasztal festésén keresztül szeretném nektek bemutatni a koptatást, mint díszítési technikát.

A koptatás/öregítés egy nagyon népszerű eljárás, azonban igazán jól csinálni egyáltalán nem könnyű.

Először is, nem minden bútornak áll jól. Sőt, inkább úgy fogalmaznék, hogy kevés bútornak áll igazán jól. Az ideális eset az, ha tényleg régi, díszített, faragott bútort festünk, ebben az esetben teljesen hihető a kopott hatás. De semmiképpen ne koptassunk laminált, vagy modern, minimalista bútorokat, ezeknek nem fog jól mutatni. A koptatás során az eredeti fa felületet szeretnénk viszontlátni, így ha a bútor nem fából van, akkor ez nem fog összejönni. Ha festett bútorból indulunk ki, akkor érdemes a korábbi rétege(ke)t eltávolítani, így lesz szép a visszacsiszolás.
Ez a technika akkor igazán szép, ha tényleg úgy tűnik, mintha az idő koptatta volna le a festéket a bútor felületéről, ellenkező esetben nagyon mű hatást kelt majd a végeredmény.

És akkor miről is van szó?

A kép szerintem szépen szemlélteti a lényeget. Az előtte fotón a láb minden része "egybeolvad" nem tűnnek ki a szép íves díszítések. Az utána képen sokkal látványosabb a lábrész - nem ez a jó megfogalmazás - de valahogy igazán "3 dimenzióssá" válik a minta, szépen kiemelkedik a lényeg.

Ezek után lássuk, hogyan is lehet ezt elérni.

Maga a technikai megvalósítás kétféle módon történhet.



1. Visszacsiszolás

Ez azt jelenti, hogy a teljes festés után, bizonyos helyeken finom csiszolópapírral (240 vagy fölötte) lecsiszoljuk a festéket a felületről. Nagyon nem mindegy ám, hogy honnan! Csak ott koptassunk, ahol tényleg kopni szokott a festék. Vagyis az éleken, díszléceken, minden olyan helyen, ami "kiáll" a bútor felszínéből. Nagy sima felületeken (pl. asztallap) ne koptassunk. Bármilyen vonzó is a nagy festett felület, nem lesz szép, ha koptatjuk! Ilyen részekhez ne nyúljunk!
Ezt a technikát azoknál a bútoroknál érdemes használni - mint ez is - ahol bőven vannak "kiemelkedések" vagyis koptatható részek. Ezeknél a bútoroknál ez a megoldás szépen mutat.

2. Öregítés tejfestékkel

Bár a fenti példán én nem ezt használtam, de úgy gondolom, hogy ez az igazi kopottas hatás. A tejfestéknek van egy nagyon előnyös tulajdonsága - a kopottas hatás szempontjából. Ha nem adagolunk a festékhez tapadásfokozót, akkor a festék teljesen véletlenszerűen (vagy azokon a helyeken, ahol a festék alá viaszoltunk) felpattogzik. Ez nem úgy néz ki, mint a csiszolás, hanem mintha tényleg az idők során lekopott volna a festék. Szerintem ez az igazi kopott hatás. Nem könnyű belőni, hogy a tejfesték mennyire pattogzik föl, ez nagyon függ a felülettől. Sima teljesen kezeletlen felületről nagyon kicsit, vagy egyáltalán nem, korábban kezelt részeken jobban. Ha biztosra akarunk menni, akkor érdemes a teljesen letisztított bútort néhány helyen viaszolni festés előtt, itt biztosan szépen felpattogzik a festék.
Kép forrása: pinterest
Tejfesték esetén is lehet csiszolni is, ha szükségét érzed, de ez a maga természetességében a legszebb szerintem.

Színek

Azt hiszem egyértelmű, hogy élénk színek nem passzolnak ehhez a stílushoz. Mindenképpen, kopottas, fáradt, piszkos színeket válasszunk ehhez a technikához.

Viaszolás

Az így díszített bútort is kezelni kell átlátszó viasszal, illetve ezután tehetünk rá barna/sötét viaszt is. Szintén a koptatások mellett, éleken, illetve bemarások, nútok mentén. Ne vigyük túlzásba a viaszolást! Nagyon elviszi az összhatást a sok barna viasz.
Magáról a viaszolásról sokat lehet írni, így ezt részletesen egy külön posztban fogom megosztani Veletek.

Az asztal alján - ahogy a fenti képeken látszik - transzfer minta van. Ezt a technikát szintén külön posztban részletezem majd.

Remélem sikerült egy kis iránymutatást adni ezzel a technikával kapcsolatban.

Ha belevágnál a festésbe, akkor kezdd itt a bútorfestési alapok tanulmányozásával.

Örömteli alkotást!
Viki

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bútorfestés alapok: a bútor kiválasztása

Sok weboldal foglalkozik már ezzel a témakörrel, de úgy érzem nem lehet teljes egy bútorfestéssel foglalkozó blog, ha nem az alapoktól indulunk. A megfelelő bútor kiválasztása nagyon fontos lépés, meghatározza a későbbi összes munkafolyamatot. A bútor állapota Sokan írták már előttem is, de ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, csak olyan bútorral dolgozzunk, aminek nincsenek komoly szerkezeti hibái és nem hiányoznak nagyobb részei (hacsak nem vagyunk profi asztalosok). Ezek kijavítása és pótlása komoly szakértelmet igényelhet és sok esetben nem kevés pénzbe kerül. A bútor stílusa Általában megvan az elképzelésünk arról, hogy a bútorunkat milyen stílusban, milyen technikával szeretnénk átalakítani. Shabby chic, vintage, retro vagy más egyéb nekünk tetsző végeredményt szeretnénk látni a munka elkészültekor.  Nem lehet azonban bármilyen bútorból bármilyen stílust megalkotni. Minden darab esetén megvannak azok a technikák, amik jól mutatnak a felületen, amik kiemelik a b

Bútorfestés alapok: alapozás

A következőkben az alapozás rejtelmeibe avatlak be Titeket. Bútorfestés során én szinte kizárólag krétafestéket (esetleg tejfestéket) használok. Ezt ajánlom másnak is, mert gyönyörű végeredmény érhető el általa és rengeteg festési technika megvalósítható vele. A posztban a krétafestékhez szükséges alapozásról lesz szó. Alapozót az alábbi okokból szükséges használni: 1. A tapadás fokozásának érdekében. A krétafesték és a tejfesték esetén erre a funkcióra nincs szükség, ugyanis ezek a festékek önmagukban is nagyon jól tapadnak szinte minden felületre (a tejfesték esetén magához a festékhez kell tapadásfokozó adalékot keverni). Előfordulhat, hogy a bútort olyan helyre szánjuk ahol erős igénybevételnek lesz kitéve (pl. fürdőszoba) vagy a funkciója miatt gyakran kell takarítani, akár erősebb vegyszerekkel is. Ebben az esetben megfontolandó az alapozó használata, mivel ez növelheti a festék élettartamát a felületen. 2. Az "átvérzés" megakadályozása érdekében. T

Bútorfestés lépésről lépésre: krémszínű fésülködő asztal

Ennek a posztnak a témája ennek a kis fésülködő asztalkának az átalakulása: A bútor családi örökség, egy kislány hálószobájába fog kerülni, ennek megfelelően választottuk a színeket is, rózsaszín és fehér. Nem mondom, hogy kimondottan az én színeim, de a megrendelőért mindent :) Innen indultunk: Eszközök Pentart dekor soft alapozó Azúr Bagoly tejfesték  -  krémfehér * Pentart dekor soft festék - viktoriánus rózsaszín Pentart transzfer oldat Lézernyomtatóval nyomtatott képek Annie Sloan átlátszó viasz * A link a festék weboldalára irányít. A bútor szép állapotban volt, így csak egy nagyon finom csiszolópapírral végigcsiszoltam az egész felületet. Nem igazán tudtam eldönteni, hogy van e esély átvérzésre - volt már rossz tapasztalatom ilyen bútorral - így inkább alapoztam dekor soft paint alapozóval. Ezután kikevertem a tejfestéket a szokásos módon (1 festék : 1 víz : 1 tapadásfokozó), majd jöhetett a festés.  Két rétegben felkentem a krémfehér színt.* * Sokan megi

Kövess Facebookon is

Nézd meg pinterest oldalamat!