Ugrás a fő tartalomra

Bevezető

Üdvözöllek Kedves Olvasó! A nevem Nagy Viktória, szenvedélyem a bútorfestés és sok más egyéb csináld magad dolog, amikkel az otthonunkat, szebbé, személyesebbé tehetjük. Eredeti szakmám szerint nem sok közöm van az alkotás világához, de már gyermekkorom óta sok kézműves és művészi jellegű hobbim volt, mindig is szerettem az egyedi dolgokat. A bútorfestéssel néhány éve ismerkedtem meg, és azóta semmit nem csitult a rajongásom. Nagyon sok - főként külföldi - oldalt böngészek új technikák és inspirációk után kutatva. És persze festek is, amikor csak időm engedi. A blogon az eddig megszerzett tapasztalatot és tudást szeretném, megosztani Veletek, illetve persze várom a Ti ötleteiteket, munkáitokat is. A közös tudásmegosztás segítségével remélem, hogy minden arra vágyó Alkotónak sikerül létrehoznia a vágyott bútorát. Ha érdekelnek a fentiek, tarts velem! Kellemes időtöltést és örömteli alkotást kívánok! Viki

Bútorfestés alapok: Felületzárás

Elérkeztünk a festési folyamat utolsó lépéséhez a felületzáráshoz.


Akár krétafestékkel, akár tejfestékkel festettünk a felületet mindenképpen zárni kell. Ezek a festékek sérülékenyek, könnyen kopnak (pont ez a lényegük, hiszen így lehet elérni általuk a kopottas hatást) mindenképpen zárni kell őket valamivel.

Erre alapvetően három lehetőség van, a wax (viasz), a lakk vagy az olaj. Lássuk mikor melyiket válasszuk.

Waxok és viaszok

Ezeket akkor használjuk, ha festett bútor a mindennapi használat során nem lesz kitéve komoly igénybevételnek. Vagyis, nem fogja nagyobb mennyiségű víz érni, nem párás helységbe szánjuk, a felületét nem fogjuk gyakran és erős vegyszerekkel súrolni. Ez alapján ide tartozhatnak a nappali, a hálószoba, a gyerekszoba, az előszoba bútorai.

A waxoknak szükséges egy bizonyos "kikeményedési" idő, ami alatt teljesen megszilárdul a felületen. A legtöbb helyen azt az infót találtam, hogy ez nagyjából 4 hét, ebben az időszakban jobban vigyázni kell a bútorra (főképp vizes (pl.: a pohár vizes alja) dolgok ne érjék).

Nem minden viasz esetén elérhető az összetétel így erről nehéz nyilatkozni, nézzük inkább a választékot. Szinte minden festékgyártó kínálatában találhatunk viaszokat.

Annie Sloan wax - átlátszó és színes waxok is kaphatóak. Könnyen használható, szépen kenhető. Összetételére vonatkozóan sajnos semmilyen infót nem találtam, a szaga engem leginkább a cipőpasztára emlékeztet. Nem erős, de azért érezhető. Állagát puhának nevezném. Vízlepergető tulajdonságú. (120ml - 2300ft, 500ml - 5200ft)

Pentart befejező viasz - szintén kapható átlátszó és barna színű is. Összetevőlistája élén a petroleum áll, ez lehet a legfőbb összetevő. Van egy jellegzetes illata, de nem nevezném kellemetlennek. Állaga inkább keményebb, így kenni is nehezebb. Nem vízálló. (125ml -1600ft körüli)

Stamperia viasz - gyakorlatilag ugyanaz, mint a pentart viasza, még az összetevőkben is alig van különbség. (125ml -1600ft körüli)

Lignocolor viasz - átlátszó és színes verzió is kapható. Méhviaszt és karnauba viaszt (ez egy elég jó cucc, a viaszok királynőjének is nevezik) tartalmaz, szagtalan. Hivatalosan azt hiszem ez keményedik ki leghamarabb, a honlapjuk szerint 1-2 hét. Vízlepergető tulajdonságú. (100ml - 1750ft, 375ml - 4750ft)

Van's viasz - átlátszó, színes és illatosított (😍) változat is kapható. Összetételében a lignocolor viaszokhoz hasonlít, de ebben olívaolaj is van. Állaga olyan, mint a vaj. A honlapon külön kiemelik, hogy használható gyerekjátékra, sőt akár konyhapultra is. Vízlepergető tulajdonságú. (140g - 5360ft, 900g - 24950ft)

Összességében egyik sem rossz, de, mivel a pentart és a stamperia viaszai nem vízállóak, ezeket inkább a bútor belsejébe ajánlanám (olcsóságuk miatt ez pénztárcabarát megoldás lehet), kívülre érdemes a többiből válogatni. Ha gyerekszobai bútort festünk akkor én a van's viaszokat választanám, biztos, ami biztos. Ha fontos számodra, hogy teljesen környezetbarát viaszt válassz, akkor a lignocolor vagy a van's termékei közül válogass.

A zárást átlátszó anyaggal végezzük, a színes viaszok díszítésre szolgálnak, nem teljes felületvédelemre!

Lakkok

A lakkal történő zárást akkor alkalmazzuk, ha a bútor erős igénybevételnek lesz kitéve. Ilyenek tipikusan a konyhabútorok, és az étkezőasztal. A fürdőszobai bútorokra is jók lehetnek - bár teljes vízállóságot ezek sem ígérnek. Ha esetleg padlót festünk, akkor arra is lakk szükséges. Illetve válasszuk a lakkot akkor ha selymes vagy magasfényű végeredményt szeretnénk.
Azzal számolni kell, hogy legtöbb lakk az idő folyamán enyhén sárgulhat. Érdemes erre vonatkozó infót keresni a dobozon vagy a gyártónál, hogy ezt elkerüljük.

Saját tapasztalataim nincsenek a lakkokkal kapcsolatban, még nem festettem olyan bútort, amire szükséges lett volna a lakk. De azért a választékot megpróbálom bemutatni. A nagyobb festékgyártók kínálatában általában lakkok is találhatóak.

Annie Sloan lakk - matt, ellenálló felületet képez. A gyártó vizes helységbe nem ajánlja. (1000ml - 14000ft)

A pentart kínálatában szinte megszámlálhatatlan féle lakk található. Jó minőségű termékek, áruk kedvező.

Lignocolor lakk - matt és extra matt változatban kapható. A honlap nem tér ki részletesen arra, hogy mennyire vízálló így a bevonat. (750ml - 7000ft). Arra azért figyeljünk - főképp az extra matt verziónál - hogy ez ilyen felület már nehézkesebben tisztítható.

Safecoat acriglaze matt lakk - ez egy teljesen környezetbarát lakk, viszont az ellenállásáról nem találtam infót. Leírása alapján nem sárgul. (950ml - 9600ft)

A fentieken kívül a harmadik lehetőség, amit használhatunk zárásként, a különféle olajok.

Olajok

Kenderolaj - hasonló ellenállást biztosít, mint a viaszok. Folyékony állagú, így talán kicsit könnyebb a felvitele (Van's márka: 470ml - 7450ft).

Tungolaj - talán ez a legjobb cucc, amivel dolgozhatunk felületvédelem szempontjából. Fürdőszobai bútor esetén én ezt ajánlanám. Felkenés után a levegőn megszilárdul és ellenáll víznek, olajnak még alkoholnak is. Akár kültérre is alkalmazható. (470ml - 5400ft)

Eszközök

A viaszokat felvihetjük puha, szöszmentes (!) ronggyal vagy ecsettel.
A lakkokat ecsettel vagy hengerrel fessük.
Az olajokat puha, szöszmentes ronggyal kenjük a felületre.

A fenti felületkezelő anyagok csekély mértékben változtatnak a festék színén, ez általában még jól is áll nekik. Szépen mélyítik, telítik a színeket főképp a sötétebb árnyalatokat.

Ezzel tulajdonképpen a végére is értünk a festési folyamatnak. Először úgy gondoltam, hogy ez a rész lesz a bútorfestési alapok rovat utolsó része, de sok kérdéssel fordultak hozzám a korábbi cikkek kapcsán. Emiatt néhány korábbi poszthoz érkezik majd kiegészítés, részletesebb magyarázat. Így aztán úgy búcsúzom, ahogy máskor is, tarts velem a következő résznél is :)

A korábbi cikkeket itt találod.

Örömteli alkotást kívánok!
Viki

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bútorfestés alapok: a bútor kiválasztása

Sok weboldal foglalkozik már ezzel a témakörrel, de úgy érzem nem lehet teljes egy bútorfestéssel foglalkozó blog, ha nem az alapoktól indulunk. A megfelelő bútor kiválasztása nagyon fontos lépés, meghatározza a későbbi összes munkafolyamatot. A bútor állapota Sokan írták már előttem is, de ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, csak olyan bútorral dolgozzunk, aminek nincsenek komoly szerkezeti hibái és nem hiányoznak nagyobb részei (hacsak nem vagyunk profi asztalosok). Ezek kijavítása és pótlása komoly szakértelmet igényelhet és sok esetben nem kevés pénzbe kerül. A bútor stílusa Általában megvan az elképzelésünk arról, hogy a bútorunkat milyen stílusban, milyen technikával szeretnénk átalakítani. Shabby chic, vintage, retro vagy más egyéb nekünk tetsző végeredményt szeretnénk látni a munka elkészültekor.  Nem lehet azonban bármilyen bútorból bármilyen stílust megalkotni. Minden darab esetén megvannak azok a technikák, amik jól mutatnak a felületen, amik kiemelik a b

Bútorfestés alapok: alapozás

A következőkben az alapozás rejtelmeibe avatlak be Titeket. Bútorfestés során én szinte kizárólag krétafestéket (esetleg tejfestéket) használok. Ezt ajánlom másnak is, mert gyönyörű végeredmény érhető el általa és rengeteg festési technika megvalósítható vele. A posztban a krétafestékhez szükséges alapozásról lesz szó. Alapozót az alábbi okokból szükséges használni: 1. A tapadás fokozásának érdekében. A krétafesték és a tejfesték esetén erre a funkcióra nincs szükség, ugyanis ezek a festékek önmagukban is nagyon jól tapadnak szinte minden felületre (a tejfesték esetén magához a festékhez kell tapadásfokozó adalékot keverni). Előfordulhat, hogy a bútort olyan helyre szánjuk ahol erős igénybevételnek lesz kitéve (pl. fürdőszoba) vagy a funkciója miatt gyakran kell takarítani, akár erősebb vegyszerekkel is. Ebben az esetben megfontolandó az alapozó használata, mivel ez növelheti a festék élettartamát a felületen. 2. Az "átvérzés" megakadályozása érdekében. T

Bútorfestés lépésről lépésre: krémszínű fésülködő asztal

Ennek a posztnak a témája ennek a kis fésülködő asztalkának az átalakulása: A bútor családi örökség, egy kislány hálószobájába fog kerülni, ennek megfelelően választottuk a színeket is, rózsaszín és fehér. Nem mondom, hogy kimondottan az én színeim, de a megrendelőért mindent :) Innen indultunk: Eszközök Pentart dekor soft alapozó Azúr Bagoly tejfesték  -  krémfehér * Pentart dekor soft festék - viktoriánus rózsaszín Pentart transzfer oldat Lézernyomtatóval nyomtatott képek Annie Sloan átlátszó viasz * A link a festék weboldalára irányít. A bútor szép állapotban volt, így csak egy nagyon finom csiszolópapírral végigcsiszoltam az egész felületet. Nem igazán tudtam eldönteni, hogy van e esély átvérzésre - volt már rossz tapasztalatom ilyen bútorral - így inkább alapoztam dekor soft paint alapozóval. Ezután kikevertem a tejfestéket a szokásos módon (1 festék : 1 víz : 1 tapadásfokozó), majd jöhetett a festés.  Két rétegben felkentem a krémfehér színt.* * Sokan megi

Kövess Facebookon is

Nézd meg pinterest oldalamat!