Ugrás a fő tartalomra

Bevezető

Üdvözöllek Kedves Olvasó! A nevem Nagy Viktória, szenvedélyem a bútorfestés és sok más egyéb csináld magad dolog, amikkel az otthonunkat, szebbé, személyesebbé tehetjük. Eredeti szakmám szerint nem sok közöm van az alkotás világához, de már gyermekkorom óta sok kézműves és művészi jellegű hobbim volt, mindig is szerettem az egyedi dolgokat. A bútorfestéssel néhány éve ismerkedtem meg, és azóta semmit nem csitult a rajongásom. Nagyon sok - főként külföldi - oldalt böngészek új technikák és inspirációk után kutatva. És persze festek is, amikor csak időm engedi. A blogon az eddig megszerzett tapasztalatot és tudást szeretném, megosztani Veletek, illetve persze várom a Ti ötleteiteket, munkáitokat is. A közös tudásmegosztás segítségével remélem, hogy minden arra vágyó Alkotónak sikerül létrehoznia a vágyott bútorát. Ha érdekelnek a fentiek, tarts velem! Kellemes időtöltést és örömteli alkotást kívánok! Viki

Bútorfestési technikák: Száraz ecset technika

Folytassuk a bútorfestési technikák megismerését, a mai téma a száraz ecset technika.


A technika lényege - ahogy a neve is jelzi - hogy a festéket egy száraz ecset segítségével visszük fel a bútorra. Nézzük meg mit is jelent ez pontosan.
  • Kiindulásként használhatunk, natúr kezeletlen bútort. Ez abban az esetben jó megoldás, ha azt szeretnénk, hogy a bútor alapszíne látszódjon a végeredményen. 
  • A másik lehetőség, hogy a bútort első lépésként teljesen lefestjük a választott alapszínnel, és erre visszük fel a későbbi festékrétegeket.
Bármelyik megoldást is választjuk, a technika lépései az alábbiak lesznek:
  1. Válasszuk a ki a technikához használni kívánt festéket/festékeket. Amennyiben több különböző festékkel szeretnénk dolgozni, készítsünk ki több ecsetet is, mivel mindegyik festékhez külön ecsetet érdemes használni. (Nem jó megoldás egy ecset mosása és újrahasználása, mivel az ecset teljes száradása hosszú idő, és ha kicsit nedves marad és így dolgozunk vele, akkor teljesen más hatást fogunk elérni.)
  2. Az első festékből öntsünk ki egy kis mennyiséget egy műanyag tálra.
  3. Mártsuk az ecset hegyét óvatosan a festékbe. A cél az, hogy nagyon kis mennyiségű festéket vegyünk föl.
  4.  Ezután az ecsetet nyomjuk rá egy papírtörlőre, próbáljuk a festéket egyenletesen eloszlatni az ecset hegyén, nyomkodjuk a szálak közé.
  5. Kezdhetünk festeni. Óvatos mozdulatokkal, szinte simogassuk a bútor felületét az ecsettel. Ahogy látjuk az eredményt a bútor felületén, annak megfelelően kicsit erősebben is a felülethez érinthetjük az ecsetet, de ne nyomjuk túlságosan, mert úgy nem lesz szép az eredmény. Néhány ecsetmozdulat után rá lehet érezni, hogy mi az ideális, számunkra kézreálló technika.
  6. A következő festék felvitele előtt várjuk meg, hogy az előző réteg teljesen megszáradjon!
  7. Átfesthetjük így akár a bútor teljes felületét is, de használhatjuk az élek, sarkok, díszítések kiemelésére is.
  8. Ha valahova egy kicsit több festék jutott mint szerettük volna, nagyon finom csiszolópapírral óvatosan szedjünk vissza a festékből. A másik lehetőség, hogy az alapszínből viszünk fel a problémás részre egy kis festéket ugyanezzel a technikával, így eltüntethetjük a feleslegesen sok színt a felületről.
  9. A festés során érdemes többször kicsit távolabbról is megszemlélni az egész bútort, így jobban látszik az elért hatás.
  10. A módszer sajátossága, hogy az ecsetnyomok látszódni fognak a felületen, így a használt ecsetet érdemes jól megválasztani. Hasznos lehet több típust is kipróbálni és azt kiválasztani amivel a nekünk leginkább tetsző eredményt tudjuk elérni.
  11. Nem feltétlenül szükséges - sőt általában sokkal szebb - az egész bútort ezzel a technikával festeni. Nagy, sima felületeken a sok szín egymásra rétegzése akár zavaró is lehet. Inkább azt javaslom - főképp első próbálkozás esetén - hogy csak a bútor szebb, érdekesebb részeit (pl faragások, díszlécek) emeljük ki ezzel a technikával. Így egész biztosan nem lövünk túl a célon, mégis szép lesz az eredmény.
Milyen festéket válasszunk?

Korábban is említettem már, hogy ehhez a technikához szerintem a sűrűbb festékek (mint az AS vagy a pentart termékei) a legjobbak.

Milyen ecsetet válasszunk?
Ez már inkább egyéni ízlés kérdése. Mindenképpen megéri több félét kipróbálni. Mivel az ecsettel kvázi dörzsöljük a festéket a felületre, így érdemesebb lehet tömöttebb, erősebb szálú ecsetet választani.

Beszéljünk a színekről

Mivel a színválasztás terén, ugyanazok a szabályok érvényesek, mint amit a layering technika esetén is leírtam, így bemásolom ide a vonatkozó részt:

Ennél a technikánál legalább olyan fontos a megfelelő színek kiválasztása, mint az, hogy mennyire ügyesen forgatjuk az ecsetet. Nem összeillő színekkel még a legminőségibben kivitelezett darab sem fog igazán mutatni. Ezért fordítsunk mindig nagy hangsúlyt a színválasztásra.
  • A legkönnyebb dolgunk akkor van, ha csak két színt szeretnénk egymásra rétegezni, ekkor érdemes ugyanazon szín két különböző árnyalatát (sötétebb-világosabb) mixelni, ezzel nem lőhetünk mellé.
  • Ha bátrabbak vagyunk akkor próbálkozhatunk 3, 4 vagy akár 5 szín rétegezésével is. Én ebben az esetben is azt javaslom, hogy a legtöbb szín legyen egy konkrét szín több árnyalata és csak egy szín legyen ettől nagyon eltérő. Pl.: 2-3 kék árnylat mellé egy élénk lila vagy piros, esetleg sárga szín. Ez az elütő szín elég, ha csak kevés helyen jelenik meg a bútoron. Ezzel a színnel érdemes kiemelni egy-egy szép faragást, mintát, ívet a bútoron.
  • Ennél sokkal több szín, illetve sok egymástól nagyon különböző szín használata már nem biztos, hogy jó ötlet, mert könnyen kelt olcsó, bazári hangulatot és egy nagyon tiritarka darabot az otthonunkba is nehezebb lesz beilleszteni.
  • A festékek esetén is igaz az az általános hozzáállás, hogy a meleg színeket inkább meleg színekkel, a hidegebb tónusúakat pedig hidegekkel keverjük.

És jöjjenek a képek:






Képek forrása: google

Ahogy a képeken is látszik ez egy elég markáns kinézetű technika. Ez szerintem az a kategória, hogy valaki vagy azonnal beleszeret, vagy értetlenül áll az egész előtt, hogy akkor "ez most szép"?
Be kell, hogy valljam, én egy kicsit a második felé húzok, nekem ez a vonal kicsit erős, engem mindig is inkább a technikai része érdekelt és csak egy-egy kisebb felületen alkalmaztam. 
De ettől, még nagyon sokaknak tetszik, ha Neked is bejön, akkor hajrá. Kezdj kísérletezni a színekkel, ecsetekkel, merülj el a száraz ecset technika világában.

A festési technikákról szóló sorozat korábbi részeit itt találod.

Örömteli alkotást kívánok!
Viki

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bútorfestés alapok: a bútor kiválasztása

Sok weboldal foglalkozik már ezzel a témakörrel, de úgy érzem nem lehet teljes egy bútorfestéssel foglalkozó blog, ha nem az alapoktól indulunk. A megfelelő bútor kiválasztása nagyon fontos lépés, meghatározza a későbbi összes munkafolyamatot. A bútor állapota Sokan írták már előttem is, de ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, csak olyan bútorral dolgozzunk, aminek nincsenek komoly szerkezeti hibái és nem hiányoznak nagyobb részei (hacsak nem vagyunk profi asztalosok). Ezek kijavítása és pótlása komoly szakértelmet igényelhet és sok esetben nem kevés pénzbe kerül. A bútor stílusa Általában megvan az elképzelésünk arról, hogy a bútorunkat milyen stílusban, milyen technikával szeretnénk átalakítani. Shabby chic, vintage, retro vagy más egyéb nekünk tetsző végeredményt szeretnénk látni a munka elkészültekor.  Nem lehet azonban bármilyen bútorból bármilyen stílust megalkotni. Minden darab esetén megvannak azok a technikák, amik jól mutatnak a felületen, amik kiemelik a b

Bútorfestés alapok: alapozás

A következőkben az alapozás rejtelmeibe avatlak be Titeket. Bútorfestés során én szinte kizárólag krétafestéket (esetleg tejfestéket) használok. Ezt ajánlom másnak is, mert gyönyörű végeredmény érhető el általa és rengeteg festési technika megvalósítható vele. A posztban a krétafestékhez szükséges alapozásról lesz szó. Alapozót az alábbi okokból szükséges használni: 1. A tapadás fokozásának érdekében. A krétafesték és a tejfesték esetén erre a funkcióra nincs szükség, ugyanis ezek a festékek önmagukban is nagyon jól tapadnak szinte minden felületre (a tejfesték esetén magához a festékhez kell tapadásfokozó adalékot keverni). Előfordulhat, hogy a bútort olyan helyre szánjuk ahol erős igénybevételnek lesz kitéve (pl. fürdőszoba) vagy a funkciója miatt gyakran kell takarítani, akár erősebb vegyszerekkel is. Ebben az esetben megfontolandó az alapozó használata, mivel ez növelheti a festék élettartamát a felületen. 2. Az "átvérzés" megakadályozása érdekében. T

Bútorfestés alapok: az ecset kiválsztása

Még mielőtt elkezdenénk festeni, ki kell választanunk a megfelelő ecsetet. Az alábbiakban ehhez próbálok segítséget nyújtani. Milyen ecsetet válasszunk? Amikor elkezdtem festeni, ezzel a kérdéssel egyáltalán nem foglalkoztam, azt használtam, amit itthon találtam. Aztán szépen lassan rájöttem, hogy egyáltalán nem mindegy milyen minőségű ecsettel dolgozok. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy csak a legdrágább ecset lehet jó, de nem biztos, hogy megéri ezen nagyon spórolni. Még mielőtt belemélyednénk a témába, tisztázzuk, hogy mit is jelent a jó minőség. Az ecset fajtájától, méretétől függetlenül alapelvárás az, hogy ne hullajtsa a szőrét, stabilan legyen összerakva, ne essen szét a kezünkben (ilyenre is volt már példa). A boltban vegyük kézbe az ecsetet, óvatosan húzgáljuk meg a szálakat, ellenőrizzük, hogy könnyen kihullanak e. Vizsgáljuk meg az egész ecsetet, kicsit csavargassuk meg, ha mozog a foglalat, vagy gyengének tűnnek a rögzítések inkább válasszunk másikat. Az az ecse

Kövess Facebookon is

Nézd meg pinterest oldalamat!